BRODKA X RESERVED

BRODKA X RESERVED

A különleges, Brodkával együttműködve létrehozott Reserved kollekció szeptember 28-án került bemutatásra. A márka a lengyel énekest új lemezének premierje óta támogatja, mikor a Reserved tervezői megálmodták színpadi ruháinak egy részét, például a barna zakót és nadrágot, mely kifejezetten a „Game Change” című videokliphez készült. Az őszi szezonban már az énekesnővel közösen megálmodott darabokból álló kollekciót ismerhetünk meg – a zenei klipben látható szett egy kevésbé extravagáns változatával is találkozunk.

Bátor, sőt merész, mégis hordható – a limitált BRODKA x RESERVED kollekció két látszólag ellentétes stílus merész kombinációja: az extravagancia és az alkalmi. „Nem szabtunk magunknak korlátokat” – vallják a kollekció alkotói – és ez valóban megmutatkozik abból a nagy léptékből, amellyel megközelítették a vágásokat, az eredeti mintákat vagy az olyan természetes anyagokból készült anyagokat, mint az alpaka, gyapjú, selyem, organikus pamut és környezetbarát NAIA ™ és LENZING ™ ECOVERO ™, amik különösen kitűnnek. 

 

A különleges kampányképek és a hozzá tartozó 30 másodperces klip Valencia brutalista stílusú épületei mellett készültek. Több különböző európai helyszín is szóba jött, de a sok lehetőség közül erre esett a választásunk. Ez természetes döntésnek bizonyult, mert az épület kiemelkedett a többi javaslat közül – mondja Bartek Wieczorek, a fényképek és a videó megálmodója.

A látszat ellenére lakott a fotókon látható épület, de a fotós és az egész produkciós csapat kreativitásának köszönhetően sikerült egy teljesen más, kissé elhagyott világ benyomását kelteni.

– A Reserved csapatával egyöntetűen úgy gondoltuk, hogy ez a helyszín hihetetlen: egy épület, amely úgy néz ki, mintha valaki tíz épületből rakta volna össze egy térbeli kirakós játékban. Próbáltuk kitalálni, hogyan lehet a képen lenyűgöző helyszín erősségeit kiemelni: a szökőkutat, a betont, az épület nagyságát, és hogyan lehet kihagyni például a lakórészt. Ez egy teljesen átlagos tömbház, ahol emberek élnek, virágcserepekkel az erkélyen, ruhaszárítókkal, úszómedencével a tetőn, stb. A képeken viszont elhagyatottnak tűnik – és pontosan ez volt a célunk.

 

A fotós megjegyzi Ewelina Gralak stylist fontos szerepét a videó készítése kapcsán. A történet egyszerre épül a kollekció és a helyszín köré; fontos, hogy a kettő egymáshoz illő legyen. Brodka és az albuma körüli kommunikáció volt a legfontosabb szempont: maga a művésznő is sok inspirációt gyűjtött össze, amelyek nagyrészt átfedésben voltak a jelenlegi albuma körüli kommunikációs elemekkel. Ennek köszönhető a koncepció nyerssége, az építészet-orientált megközelítés, a sziluettek átalakítása. A kollekció megálmodásakor azonban a hangsúlyos színpadi darabokat a hétköznap kompromisszumának kellett megfeleltetni: fontos volt, hogy a  gyakorlati megoldások is helyet kapjanak anélkül, hogy a tervezői csapat feláldozná a darabok művészi jellegét és szokatlanságát. A szabálytalan vonalakat, például a hullámos külső varratokat vagy a kötött darabok színkombinációit, beleértve az op-art motívumokat is, amelyeket még inkább hangsúlyossá tett felállított tükrök görbülete a Espai Verd-ben vagy a Green Space-ben – ahogy az az Antonio Cortes Ferranda 1986-ban elkészült építészeti projektjénél is láthatjuk.

 

Hogyan zajlott a forgatás kreatív folyamata? – A 30 másodperces formátum teljesen más megközelítést igényel, mint egy zenei videó, amely általában három vagy négy percig tart. Nincs helye cselekménynek, nincs egyértelmű eleje és vége a történéseknek – a képek számítanak a legjobban – mondja a fotós. – A rövid formátum elősegíti az impresszionista gondolkodást. És a látszat ellenére jó hatással van a kreatív megvalósítására. Vegyük például a videónkban látható szökőkutat. Spanyolországba menet nem tudtuk, hogy fel lehet-e mászni rá. A szökőkút nem szerepelt a forgatókönyvben mint helyszín – aztán úgy alakult, hogy egy meghatározó eleme lesz a videónak. Brodka felmászott rá és ahogy később átnéztem a felvételt derült ki, hogy ez egy meghatározó rész lehet. Az ilyen klipek szerkesztése mindig eltérhet az eredeti elképzeléstől, de pontosan ez a kreatív szabadság olyan fontos – teszi hozzá. Az alkotói szabadság magának Brodkának is mozgatórugója, aki évek óta lepi meg a közönséget népszerű albumaihoz szorosan kapcsolódó képekkel. Ez a legutóbbi egy rendkívül nyers, genderfluid és különböző jelentéseket ötvöz – akárcsak a spanyol épület.

 

A BRODKA x RESERVED kollekciója a racionalitás és az érzelmek találkozása. Minden formát, szabásmintát és színkombinációt ennek megfelelően osztottak szét, majd ötvöztek egy érdekes egésszé. A különböző jelentések és energiák megjelenítésére több mint húsz különböző színt alkalmaztak : érzelmi (pasztell és energikus színek) és racionális (tompa színek). A művész személyes stílusa és ízlése is fellelhető, mint például a japán motívumok (a hagyományos kimonó ihlette elemek formájában), valamint a férfi ruházatból való inspiráció. A teljes kollekciót Európában, főleg Lengyelországban gyártották. Néhány darab megfelel az #EcoAware feltételeinek, és a legtöbb prémium minőségű.

A Magyarországon online elérhető kollekcióban a steppelt kabátokhoz és köpenyekhez túlméretezett zakókat találunk, míg a grafikus mintájú kötött ruhák és a dekonstruált dzsekik mind figyelemfelkeltőek. Brodka munkájához hasonlóan, nincs helye a kliséknek. Ha póló, akkor hímzett, ha tréning, akkor pedig absztrakt mintás pulcsival párosítjuk. Találunk ruhákat is: mind alapdarabok és, ahogy az énekesnő mondja, mind látványosak „Az álmom az volt, hogy olyan ruhákat készítsek, amelyeket nem találok a boltokban, és amelyeket magam is szívesen viselnék” – vallja Brodka.

A gazdag színpalettában a tompa narancsot és sárgát pasztell rózsaszín és lila kíséri; míg a barnákat és a gesztenyeszíneket élénk kék színekkel állították szembe a tervezők. A kollekció fekete szekvenciája „egy kapszula egy kapszulában”, ahogy maga a művésznő nevezi, és egy fejbiccentés a kedvenc japán művészei felé – innen a kimonó ihlette elemek.

 

A kollekció stílusai többrétegűek és multifunkciósak lehetnek. A kabát az ujjak lecsatolása révén mellényként is viselhető, a nadrágszárak övvel állíthatóak a keskeny vagy széles hatás érdekében, míg a geometriai szabású kabát blúzként viselhető vagy felsőruházatként is szolgálhat. Valójában a gyűjtemény többdimenziós, szó szerint is. Külön címkézést és jelölést kapott. Kizárólag erre a célra jacquard béléseket hoztak létre, valamint speciális gombokat és szokatlan címkéket – mindezeket hullámos témával.

 

A limitált BRODKA X RESERVED kollekció szeptember 28. óta elérhető online:

https://bit.ly/ReservedxBrodka

 

Rendező/fotós: Bartek Wieczorek @Visual Crafters

DOP: Nikodem Marek

Közösségi média tartalom: Bart Pogoda @Visual Crafters

Stílus: Ewelina Gralak

Smink: Wilson.

Haj: Michał Bielecki

Díszlettervezés: Ania Witko

Tehetség: Brodka @Kayax

Gyártás: Warsaw Creatives

No Comments

Leave a Reply