Játékos és színes formatervezés – Ismerjük meg jobban Gustaf Westmant!

Játékos és színes formatervezés – Ismerjük meg jobban Gustaf Westmant!

A skandináv influenszerek és a dizájntudatos kreatívok által közkedvelt Gustaf Westman bútorai már egy ideje uralják az Instagram-feedemet és úgy érzem ezzel nem vagyok egyedül. A svéd bútortervező gyűjteményét lekerekített „puha” formák és pasztell színvilág jellemzi. Legnépszerűbb alkotása a „Curvy Mirror” névre hallgat;  a pisztácia, rózsaszín vagy citromsárga színű tükrökkel valószínű még az is találkozott, aki még nem tartozik Westman követői közé – amit viszont sürgősen orvosolni kell!

A „Curvy Mirror” ötlete Ettore Sottsass olasz építész és formatervező Ultrafragola tükréből ered, ahogyan a svéd dizájner további munkáihoz is ihletet merített a Memphis Group kreatív terveiből – Ettore Sottsas által alapított építészeti csoport, ami 1980 és 1987 között volt aktív. A csoport posztmodern bútorokat, világítást, szöveteket, szőnyegeket, kerámiákat, üveg és fém tárgyakat tervezett; vad és színes stílusuk meghatározta a 80-as évek megjelenését. 

Munkájára nagy hatással volt még a dán formatervező Arne Jacobsen, aki egyike volt azoknak, akik meghonosították a modernista szemléletet Dániában, ezzel bevezette a hétköznapokba az indusztriális bútorokat, ahol a szoborszerű forma párosult a funkcionalitással és a minőségi skandináv alapanyagokkal. A Memphis játékosságát és a skandináv dizájn minimalizmusát egyesítette Westman saját bútoraiban.

 

Bevallása szerint az alkotás gyerekkora óta része az életének: 

 

„Mindig érdekesnek találtam a belsőépítészetet és a bútortervezést. Szinte soha nem lehet látni a vázlatfüzetem nélkül, ez mindig is így volt. Nagyon kevés olyan kép van rólam gyermekkoromból, ahol éppen nem rajzolok, akkor úgy tettem, mintha bútortervező lennék, most valóban ezt csinálom és boldog vagyok, hogy a gyerekkori álmomat élhetem meg!”

 

Miután néhány évig Göteborgban tanult építészetet, szünetet tartott tanulmányaiban és egy építészirodánál helyezkedett el gyakornokként. Saját projektekkel szerette volna fejleszteni a portfólióját. Különböző projektben vett részt, ahol rájött, hogy a bútortervezés az, amit a leginkább magáénak érez. Körülbelül egy évvel ezelőtt kezdett el az első saját tervezésű bútordarabja elkészítésére összpontosítani. Felfedezte egyedi stílusát és olyan bútorokat kezdett el tervezni, amelyek inspirálták. Kezdetben vázlatokat és kis modelleket készített, mára pedig a stockholmi Gustaf Westman Objects tervezőstúdiót vezeti, ahol megrendelésre terveznek egyedi bútorokat.

 

Saját otthonában – amit szintén gyakran láthatunk az instagram profilján – szívesen ötvözi az eltérő színeket és mintákat, de a vintage darabokat is a modern stílussal. Sok bútora és ruhadarabja is használt vagy bolhapiaci. A dizájn mellett mindig is érdekelte a divat, de a ruhavásárlásai is jól átgondoltak, általában igyekszik olyan darabokat választani, amelyekről tudja, hogy gyakran fogja őket hordani, és sokáig helye lesz majd a ruhásszekrényében. 

Egyedi stílusa nem alkalmazkodik a hagyományos normákhoz, a cukorka színek és a puha formák felébresztik az érzékeket, kiemelkednek a minimalista otthonokból, miközben harmóniát is teremtenek.

„Azt szeretném, hogy az emberek amikor hazajönnek és a bútorom fogadja őket azt érezzék, hogy ez a kikapcsolódás, a boldogság és a kényelem helyszíne.” 

 

A vizualitás mellett a környezettudatosság is fontos szerepet tölt be a munkáiban: 

 

„Szeretek új anyagokat kipróbálni, amelyekkel dolgozhatok. Készítettem bútorokat például papírból és újrahasznosított harisnyanadrágból, valamint talált tárgyakból és anyagokból is dolgoztam már, hogy valami frisset és személyesebbet alkossak. A munkám során elengedhetetlen a megfelelő környezeti döntések meghozatala, valamint a valódi, svéd és helyi erőforrások választása. Szerencsés vagyok, mert úgy gondolom, hogy ez a fajta látásmód az én generációm sajátossága; általában környezettudatosabbak vagyunk, és az a célunk, hogy szép dolgokat tudjunk fenntarthatóbb módon megalkotni.”

 

Végül pedig egy jó tanács a saját otthonunk dekorálásához: 

 

„Nem kell mindennek harmonizálnia! Kombinálj színeket és mintákat szokatlan módon, hozz létre kontrasztot, és párosíts új elemeket használt bútorokkal. Bármit szabad, ami boldoggá tesz!”

No Comments

Leave a Reply