A maximalista, a futurista és a század közepi – lakberendezés a TikTokról

A maximalista, a futurista és a század közepi – lakberendezés a TikTokról

Ha görgetted mostanában bármelyik közösségi oldalad feedjét (és jól tudjuk, hogy görgetted!), valószínűleg feltűnt, hogy egy ideje a TikTok videók ellepték mind a facebookot, mind az instagramot, de még a youtube-ot is. Ennek az oka pedig valahol ott keresendő, hogy a legviccesebb, legötletesebb és legfiatalabb (tehát, ne húzzuk: a legmenőbb!) alkotók jórészt ezt a platformot használják önmaguk és a munkájuk megmutatására. A TikTok tehát már régen túlmutat a Musically-s időszakban jellemző táncolós videókat – rendkívül sok izgalmas, kreatív és edukatív tartalom vár bárkit, aki úgy dönt, fejest ugrik a TikTok-tengerbe. 

A lakberendezés pedig, a TikTokhoz hasonlóan az elmúlt időszak egyik legnagyobb buzzwordje – végre valami, amit nem-ironikusan köszönhetünk a koronavírus járványnak! A folyamatos otthonlét nagyon sok embert késztetett arra, hogy a hirtelen jött szabadidejét az otthona csinosítgatására fordítsa. Adott tehát két ennyire felkapott dolog – adja magát, hogy a legmenőbb lakberendezési tippeket a TikTokon kell keresnünk. Mi kimazsoláztuk a kedvenceinket, nézzétek csak!

A maximalista otthon

 

A maximalista trend, ahogy a nevéből már sejthető is, a túlzásra helyezi a hangsúlyt. És hogy miből is van sok? 

Természetesen mindenből! A méltán a boho és az eclectic stílusok adják a gerincét a maximalista lakberendezési trendnek. A kevésbé rutinos TikTokozók is nagy eséllyel találkoztak már a jelenséggel: nagyméretű textileken (például függönyökön), bútorokon (ó, azok a csodás komódok!) előbukkanó élénk árnyalatok, amik mind a millenial-pink-mustársárga-Klein-kék vonalon mozognak. Szobanövények a lehető legkülönbözőbb méretben és fajtában, és persze lehetőség szerint a legizgalmasabb cserepekben. Szőnyegek, falon és padlón egyaránt. Kerámiák minden mennyiségben és színben. Ezenkívül nagy népszerűségnek örvendenek a vintage, illetve retro tárgyak, bútorok is, és a különböző printek, rajzok, illusztrációk.

 

És hogy hogy néz ki ez a gyakorlatban? 

A futurista otthon

Az aktuális kedvenc lakberendezési trendünk olyan, mintha egy az egyben a The Jetsons című rajzfilmből jött volna ki. A Flinstone-család jövőben játszódó verziójának otthona nagyjából hozza azt, amit szeretünk ebben az otthon-divatban: kerek formák, egyenetlen falak, és bútorok, amik mintha a lakás oldalaiból nőnének ki. 

 

Nem kell azonban hatalmas, képzeletbeli költekezésbe fognod hozzá: elég csak néhány jól megválasztott kiegészítő, és máris hozod a futurista stílust. 

 

Mutatjuk, miből tudsz inspirálódni:

 

Tiktok link:

Ebből a futurisztikus gyűjteményből, ami garantáltan elvarázsol,

vagy ebből a Mexikói kagylóházból, melyet Javier Senosiain tervezett.

A mid-century otthon

A múltszázad közepén, a ’30-es évektől kezdődően egészen az 1960-as évekig népszerű lakberendezési trend a letisztult, kevés díszítésről és az organikus formákról könnyen azonosítható. Ez az ikonikus trend nem véletlenül lett ekkora sztár visszatérő: a letisztultság, az egyszerűség és a természet ihlette formák már divatba jöttek a skandináv belsőépítészet térhódításával, így nem volt kérdés, hogy ez a máshonnan megközelített letisztultság is gyorsan virálissá váljon. 

 

A funkcionalitás, a tiszta, egyenes vonalak jellemezte stílus abszolút emberközpontú, hamar otthonossá és jól használhatóvá teheted az irányelveit követve az otthonod. 

 

A Mari Kondo-féle megszállott szortírozóknak pedig van egy szuper hírünk: ez a lakberendezési trend teret ad arra is, hogy kiéld a kacat-kidobási vágyadat, hiszen a legfőbb szabálya a “kevesebb több”. Érdemes lehet továbbá megszívlelni a forma követi a funkciót tanácsot is, hogy igazán elsajátíthassuk a mid-century összképet az otthonunkban. (A mid-century építészet nagymesteréről, Frank Lloyd Wrightról itt írtunk részletesen.)

Nagy erénye ennek a fajta lakberendezési stílusnak, hogy egy-egy statement darabot, például egy kanapét, Budapesten is könnyűszerrel beszerezhetünk, számos vintage-retro bútor kereskedő bolt áll a rendelkezésünkre. 

 

Tiktok link:

Például ez a letisztult, süllyesztett nappali álomszép!

No Comments

Leave a Reply