Bútorozz tudatosan!

Bútorozz tudatosan!

Juhász Andi és Ányos Nóri mindketten elkötelezettek a környezetvédelem és a tudatos élet iránt. Nóri jógaoktatóként, Andi formatervezőként és belsőépítészként keresi az egyensúlyt az életben, most pedig egy nagyon komoly tudatosító anyaggal jelentkeztek, amelynek ez a második része – az elsőért katt ide. Az alábbiakban az ő gondolataikat és tippjeiket olvashatjátok, amik kifejezetten jól jönnek, ha otthonotok átalakítását, környezetbaráttá változtatását tűztétek ki akár rövid-, akár hosszú távú célként, de akkor is, ha még nem is gondoltatok rá, hogy az élettereteket is átalakítsátok a modern kori kihívásoknak megfelelően.


 

Vajon lehetséges az esztétikus, mégis környezetbarát design megteremtése? Az alábbiakban – az első rész építészeti megoldásai után – most a bútorozással, berendezéssel foglalkozunk, a konyhától a fürdőszobáig, a használati tárgyaktól a dekorációkig és festékekig.

 

A legfontosabb, amit tennünk kell, hogy bútorok vásárlásakor válasszuk a természetes alapanyagokból készülteket, kerüljük a műanyagot és az egyéb mesterséges anyagokat. Például a parafa számos jó tulajdonsága mellett, egy nagyon jó környezetbarát megoldás, hiszen nem kell egyetlen fát sem kivágni hozzá, mert lehántása után a kéreg regenerálódik. Éppen ezért is szerettünk bele a Vitra lerakóasztalába és a Lolipop nevű asztali lámpába. A lámpákhoz érdemes korszerű energiatakarékos led izzót választanunk.

 

Jó megoldás lehet újrahasznosított bútorokat is alkalmazni. Remek kezdeményezés például a DesignByThemConfetti kollekciója, ami 100% újrahasznosított műanyagból készült. Fenntartható bútorok gyártására szuper példa az Adventures in furniture cég, akik csak újrahasznosított tömör fával, vagy az előbb említett FSC címkével ellátott fa anyagból dolgoznak. 
Így esett a mi választásunk is az általuk forgalmazott kanapéra. Különösen tetszett az Eco rating fül, ahol külön-külön meg lehet nézni az egyes bútorok környezetbarát értékelését.

 

Érdekes kísérlet a Fészek Részek kollekciója, ahol a bútorelemek illesztéséhez sem használnak a fán kívül egyéb anyagot, csak és kizárólag a fizika törvényeit. Alkotójuk ráadásul maximálisan elkötelezett az állatvédelem és vegán életmód mellett. Mindenképp vess rá egy pillantást!

 

Természetes anyagra a bambusz is tökéletes megoldás, mivel komposztálható, így a 100% bambuszból készült termékek élettartamuk lejárta után visszakerülhetnek a természetes körforgásba. Jó tulajdonságai miatt sok területen felhasználható, mi például lámpaként alkalmaztuk a hálószobában, de fogkefeként is egyértelműen jobb megoldás, mint a műanyag.

Függönyök és párnahuzatok anyagának a kemikáliák nélküli lenvásznat ajánljuk, valamint matracból is a környezetbarát alternatívát.

Festékek után kutatva futottunk bele a Naturillo termékeibe, amelyek számos lehetőséget nyújtanak a színekre, technikákra, mindezt teljesen környezetbarát anyagokból. Azon kívül, hogy egy liter hagyományos festék előállítása 30 liter mérgező hulladékot is eredményezhet, az emberi szervezet számára is igen káros, mivel a toxinok (pl. formaldehid) kipárolgása még évekkel később is mérhető, ami allergiás megbetegedést és asztmát is okozhat. Bútorok festésére és felületkezelésére az Auro 100%-ban természetes alapanyagokból előállított termékeit találtuk.

 

Dekorációknak, lakáskiegészítőknek használt tárgyakat forgalmazó cégeknél, remek kincsekre lelhetünk anélkül, hogy új anyagokat használnának fel érte. Ha vásárolunk, akkor is törekedjünk a tudatosságra, jó példa erre a szójagyertya a hagyományos gyertya helyett, és a növények, amik nem csak remekül mutatnak otthonunkban de a levegőt is tisztítják (például az előbb említett formaldehidet is semlegesítik egyes fajok).

Konyhai gépeknél érdemes figyelni az Energy Star cimkét, illetve hogy az energia besorolása A++-os legyen. Munkapultnak a kvarcot választottuk, de a bambuszt is szívesen ajánljuk.  Legjobb, ha víztakarékos csaptelepet vásárolunk, de utólag is tudunk olyan betétet helyezni a csapba, ami csökkenti a kifolyó víz mennyiségét.  A konyhához érve mindenképp meg kell említenünk az Ikea Kungsbacka konyhaszekrény elemeket, amik újrahasznosított fából, és bár műanyag, de újrahasznosított PET palackokból készülnek.

 

Ha van rá lehetőségünk, ültessünk fűszernövényeket, zöldségeket, gyümölcsöket a kertben, vagy teraszon. Ezáltal csökkentjük a hulladékot, ráadasul biztosan bio élelmiszereket fogyaszthatunk. Elszánt környezetbarátoknak már léteznek konyhai komposztáló dobozok is, külön piros pont annak aki még erre is figyel!

Fürdőszobánál is érvényesek az előbb említett megoldások. Itt még érdekes lehet az Ecomalta anyagú mosdókagyló és kád, valamint a Mirage Norr burkolat, ami kőporcelán és környezetbarát. A csapok víztakarékosak és itt is maximálisan törekedtünk a természetes anyagok használatára.

A projekt végéhez érve -bár ezt mindenki döntse el maga – mi arra jutottunk, hogy nem kell feláldozni a design-t a fenntarthatóság és környezettudatosság oltárán! 

Úgy gondoljuk, ha az előbb elhangzottaknak nagy része teljesül, azzal nagymértékben hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a bolygónk a további generációk számára is élhető legyen. Bár ez egy lakás példája, de mindez megvalósítható nagyobb léptékű tereknél is, ahol még nagyobb mértékben érvényesülhetnek a pozitív hatások. Ebben tudunk segíteni azok számára, akik nyitottak arra, hogy lakásukban, éttermükben, kávézójukban, hoteljükben, vagy legyen az bármilyen helyiség, csökkentsék a káros anyagok mennyiségét. Hogy még fenntarthatóbb legyen a szolgáltatásunk, a megrendelesek után, a projekt méretétől függően, fákat ültetünk, hogy ezzel is csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat.

A cikk eredetileg az andijuhasz.com oldalon jelent meg.

No Comments

Leave a Reply